петък, 31 октомври 2014 г.

Особености при монтаж на дограма


Особености при монтажа на нова дограма


Монтажът на нова алуминиева или ПВЦ дограма не е работа на клиентите, но е добре да имате някои знания по темата. Ще можете сами да прецените дали фирмата, която ви е поставила новите прозорци, си е свършила добре работата.

Ето и основните неща, които трябва да знаете за монтажа на дограма:
1. Монтажът на новата дограма трябва да стане при много добре оформени отвори в стената. Това важи и при ново, и при старо строителство. Идеята е, след като бъдат поставени прозорците и докато бъдат подзидани от съответния майстор, да не висят във въздуха и да се деформират.
2. Новата дограма се захваща за касите с рамкови метални дюбели, след което цялостно се уплътнява с полиуретанова пяна. Пяната изолира влагата и температурата между прозореца и зида. Не пипайте пяната 24 часа след поставянето ѝ.
3. Дюбели се поставят задължително – и при отваряемите, и при неотваряемите прозорци. При белите ПВЦ прозорци дюбелите е добре да са на 80-90 см един от друг, а при цветните профили – на 60-70 см разстояние.
Още при първите разговори с фирмата за дограма, задайте въпроса как монтират. Ако ви отговорят, че използват само пяна, без дюбели, обърнете се към друга фирма. Дюбелите са задължителни при всички видове строителни материали – бетон, тухла, газобетон, гипсокартон и др.
4. Шпакловането и затварянето на пяната отвън и отвътре трябва да стане до 2-3 седмици след поставянето ѝ.
5. Връзката на прозорците със зида и около подпрозоречния перваз трябва да е добре уплътнена, за да не се просмуква влага през недобре уплътнени фуги през дъждовните месеци. Ако това не е направено както трябва, ви очаква поява на мухъл. Имате основателна причина да обърнете внимание за това на майстора, който подмазва.
6. Отстранете защитното монтажно фолио по профилите не по-късно от 2 седмици след монтажа. Иначе просто няма да можете да го отлепите.

Монтажът на дограма е отговорна дейност. Правилният монтаж гарантира здрави прозорци и врати, които няма да дадат дефекти няколко седмици след поставянето им. Не се доверявайте на страничните познания на роднина или съсед, а на професионалисти! От това зависи сигурността, температурата и уютът на вашия дом.
Феникс СМ предлага консултация с екип от професионалисти с дългогодишен опит. Гарантираме отговорната и надеждна работа на нашите служители. Свържете се с нас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.